Proslava rođenja deteta

Naš narod voli iskreno da se raduje i proslavi sa bliskim ljudima svaki lep trenutak u svom životu. Te proslave po pravilu prati velika količina hrane i pića. Po koja čašica rakije prati sve bitne faze i važne događaje njegovog života, od onih lepih pa do tužnih trenutaka. I tako je već godinama unazad, nove generacije nastavljaju tradiciju prethodnih.

Ostalo nam je u svesti, kao znanje naših predaka da muzika i piće leče dušu, slave ljudski život i sve lepo u njemu.  

Proslava rođenja deteta nekad i sad

Od pamtiveka Srbi proslavljaju rođenje svog deteta po kafanama, čašćavanjem najbližih rođaka, komšija i prijatelja uz muziku, piće, hranu i nezaobilazno cepanje košulje novopečenog tate. Otuda i stara šala da se za proslavu rođenja deteta oblaži najružnija ili najstarija košulja ili košulja koja se najmanje voli. Ovakve situacije su često bile neočekivane i spontane, retko kada se znalo gde će se ići, šta će se pojesti i piti, odnosno ko će sve biti pozvan. Po pravilu, novopečeni otac bi za kratko vreme okupljao ljude za proslavu i spontano organizovao sve.  

Danas je situacija nešto drugačija. Roditelji se angažuju unapred, neretko unajme i pomoć osobe koja će im organizovati slavlje u restoranu. Bira se prostor gde će slavlje biti održano, kao kada je u pitanju neka druga proslava - dogovorena je dekoracija, kakva će biti muzika, hrana i piće, a pozivnice za goste spemne čekaju trenutak rođenja.

Mogućnosti za organizivanje proslave rođenja deteta danas su mnogo veće. Od toga da sami kod kuće ili u nekom praznom iznajmljenom prostoru organizujete sve, do toga da samo zakažete izabrani restoran ili kafanu za proslavu i ne brinete ni o jednom aspektu. Naravno, dogovori i varijacije su uvek mogući - možete doneti svoje piće, naručiti tortu, izabrati neku drugu muziku…

Dakle, danas je tako da se svaki detalj oko proslave može prepustiti ljudima iz restorana u kome organizuete proslavu, a vama ostaje da bezbrižni, sa svojim najbližim ljudima uživate u, kako mnogi tvrde, najlešem momentu u životu svakog čoveka.

Simbolika cepanja košulje

Interesantno je da običaj cepanja košulje postoji samo kod nas i potiče iz davnina. Prema nekim informacijama, ova tradicija u stvari potiče iz činjenice da je pocepana košulja oca nekada bila prva odeća tek rođenog detata tj. služila je da se beba po rođenju umota u nju. Jasno je da ovo potiče iz perioda nemaštine i perioda kada se žena porađala u mnogo drugačijim okolnostima, često bez stručne pomoći i uz prisustvo samo nekog člana porodice.

Rustic GastroPub - vaš prostor za proslavu rođenja deteta

Ukoliko vam se dopalo ono o čemu smo dosad pisali i ako ste ljubitelj tradicije i želite da tračak te iskre ostane, naš restoran je pravi izbor za vas. Spoj modernih i savremenih usluga, sa tradicijom koja se ogleda u rustičnom enetrijeru kao nešto što je toplo, ljubazno, iskonsko i prijatno, upotpuniće vaš doživljaj i učiniće događaj lepšim. Ambijent odiše jednostavnošću, što je karakteristika rustičnog stila, a to ga upravo čini savršenim za porodična okupljanja. Intimni, srećni trenuci zahtevaju upravo takav ambijent. Vi i vaši gosti možete se osećati kao kod kuće i uživati u tradicionalnoj hrani, ali i neobičnim kombinacijama.

smrtovnice
osmrtnice livno
osmrtnicama



Pročitajte još:

01.04.2019

Restoran za korporativne proslave - umereno i sa stilom

Korporativne proslave u restoranu mogu nekada da se pretovore u pravi vašar, što većini kompanija nije cilj. Naravno, pre svega od samog organizatora zavisi kako će sve to izgledati. Korporativne pros... Detaljnije

31.08.2019

Restoran za proslavu 18. rođendana - kako odabrati?

Trenutak kada mladi ljudi ulaze u svet odraslih važi za najbitniji i u njihovom i u životu njihovih roditelja, rođaka i prijatelja. Upravo iz tog razloga je proslava punoletstva svakako jedan od najva... Detaljnije

08.11.2018

Slasni i sočni burgeri - nekad i sad

Burgeri se smatraju omiljenom hranom u Americi. Njihovi restorani prosečno prodaju 75 burgera u sekundi. Nema dilema da on zauzima jedinstveno mesto u svakodnevnom životu stanovnika Amerike. Razm... Detaljnije