Gvakamole sos - gde probati u Beogradu

Gvakamole je jedan od najpoznatijih umaka na svetu. Osnovni sastojak gvakamola je avokado. To je, dakle, umak, namaz iliti sos od avokada. Potiče iz Meksika, a prema nekim izvorima izmislili su ga i koristi još Asteci. I sam naziv “gvakamole” potiče od astečkih izraza za avokado i sos i u bukvalnom prevodu bi značio “avokado sos” ili “sos od avokada”.

Gvakamole je deo Meksičke kuhinje, ali je postao posebno popularan kada se iz Meksika preneo u SAD i vrlo brzo postao i deo njihove nacionalne kuhinje. Iz SADa se gvakamole sos preneo i na ostatak sveta i decenijama je u top 10 najpopularnijih namaza. Svakako je najpopularniji namaz od avokada, a možda u najvećem delu sveta i najpopulatnije jelo od avokada.

Odličan je kao predjelo, u kombinaciji sa tortiljama, čipsom i raznim grickalicama, a može se servirati i kao prilog uz glanvo jelo ili kao salata.

Gvakamole je zdrav umak i može biti veoma interesantno i neobično predjelo. Avokado kao veoma zdrava namirnica koja čini i gvakamole zdravim predjelom. Bogat je kalcijumom, magnezijumom i brojnim vitaminima (C, E, kompleks B vitamina). Takođe, sadrži i dobre masti koje smanjuju nivo lošeg i povećavaju nivo dobrog holesterola.

Avokado brzo oksidira, što znači da će i gvakamole sos vrlo brzo početi da dobija braon boju. Upravo zbog toga se ovom sosu dodaje sok limete (ili limuna), a ukoliko se ne servira odmah poželjno je da se u potpunosti prekrije providnom prijanjajućom folijom kako bi se usporio proces oksidacije. U svakom slučaju, preporuka je da iskoristite ceo avokado i da napravite gvakamole u onoj količini koja se odmah može pojesti.


Gvakamole recept


Glavni sastojak gvakamole sosa je avokado. Osnovni recept je veoma jednostavan - izgčenjenom zrelom avokadu se doda samo malo morske soli.  I to je to - namaz je spreman. Međutim, vremenom su ovom sosu dodavani razni sastojci - sok od limete, luk (crveni i beli), korijander, biber i drugi začini, zatim paradajz, čili i drugo sezonsko povrće, a poslednjih godina i pavlaka.

Vrlo je lako napraviti gvakamole sos, potrebno je svega desetak minuta, ali je teško pogoditi pravi odnos sastojaka kako bi se dobio savršen ukus. U ovom tekstu ćemo pisati o najčešće korišćenom gvakamole sos receptu, a koji je i prema iskustvima mnogih jedan od najboljih. 


Gvakamole sos sastojci


Evo i potrebnih sastojaka:

  • 2 zrela avokada
  • 1/4 luka (najbolje crvenog)
  • 1 čili (samo ako ste ljubitelj ljute hrane)
  • 1/2 paradajza
  • korijander
  • so
  • sok limete

Priprema sosa


Najvažnije za pripremanje gvakamole namaza je da izaberete zreli avokado. Sa prezrelim ili zelenim nećete dobiti odgovarajući ukus. Kada ste kupili odgovarajući avokado, isti oljuštite, izvadite seme. Avokado zatim treba usitnici, izgnječiti po ukusu. Možete ga sitniti viljuškom ili ga izgnječiti u tradicionalnoj meksičkoj posudu koja se naziva molcajete i koja podseća na naš avan. Da li ćete avokado potpuno usitniti ili ostaviti sa malo krupnijim komadićima, zavisi isključivo od toga šta više volite, to neće presudno uticati na ukus samog sosa.

U tako usitnjen avokado dodajte sok od limete po ukusu. Limeta će dati odličan ukus sosu, a sprečiće i da gvakamole brzo potamni. Zatim sitno naseckajte crveni luk, čili i paradajz, dodajte sve ove sastojke i dobro promešajte. Na kraju, po ukusu, dodajte usitnjen korijander i so.

Domaći gvakamole sos je spreman! Sledeći put možete eksperimentisati i dodati još neke sastojke - beli luk, neko drugo povrće ili vaš omiljeni začin.


Gvakamole u Rustic GastroPub-u


U ponudi Rustic GastroPub-a Za uz pivo je Nachos sa tri umaka, od kojih je jedan upravo gvakamole sos. Uživajte u ovoj idealnoj kombinaciji i probajte čuveni meksički sos u kome uživa ceo svet, a koji su pripremili vrhunski kuvari po tradicionalnoj recepturi.


smrtovnice
osmrtnice livno
osmrtnicama







Pročitajte još:

01.04.2019

Restoran za korporativne proslave - umereno i sa stilom

Korporativne proslave u restoranu mogu nekada da se pretovore u pravi vašar, što većini kompanija nije cilj. Naravno, pre svega od samog organizatora zavisi kako će sve to izgledati. Korporativne pros... Detaljnije

08.11.2018

Slasni i sočni burgeri - nekad i sad

Burgeri se smatraju omiljenom hranom u Americi. Njihovi restorani prosečno prodaju 75 burgera u sekundi. Nema dilema da on zauzima jedinstveno mesto u svakodnevnom životu stanovnika Amerike. Razm... Detaljnije

30.10.2019

Proslava rođenja deteta

Naš narod voli iskreno da se raduje i proslavi sa bliskim ljudima svaki lep trenutak u svom životu. Te proslave po pravilu prati velika količina hrane i pića. Po koja čašica rakije prati... Detaljnije